Kraniosakraaliterapia on hoitomenetelmä, jonka juuret ovat osteopatiassa. Menetelmän on kehittänyt yhdysvaltalainen osteopaatti John E. Upledger. Kraniosakraalijärjestelmä on kehon hydraulinen pumppu, jonka tehtävänä on tuottaa, kierrättää ja uudelleen imeyttää aivo-selkäydinnestettä. Tämä hydraulinen järjestelmä toimii aivojen ja selkärangan sisäpuolta ympäröivän kovakalvon sisällä.
Aivo-selkäydinnesteen aiheuttaman rytmisen paineenvaihtelun voi tuntea kaikkialla kehossa aivan yhtä konkreettisesti kuin hengityksen tai sydämen lyönnit. Hoidon tarkoituksena on löytää kehon ongelmakohdat kraniosakraali- järjestelmää tunnustelemalla.
CST:llä voidaan helpottaa lukuisia kehon epätasapainotiloja, jotka hyvin usein johtuvat kehon kalvojärjestelmien kireyksistä. Kehon kaikkiin kudoksiin ja elimiin voidaan vaikuttaa: hermostoon, lihaksiin, luustoon, sisäelimiin, verenkiertoelimistöön ja lymfajärjestelmään. Indikaatioita hoidolle ovat muun muassa:
- Kivut
- Stressi ja unettomuus
- Päänsäryt, migreeni
- Tapaturmat ja operatiiviset toimenpiteet
- Selkävaivat, spondyloosi, skolioosi, välilevymuutokset
- Lihasjännitykset ja -kireydet
- Asentovirheet, ontumiset
- Toispuoleisuus, voimattomuus
- Hormonaaliset ja metaboliset ongelmat
- Urogenitaaliset vaivat
- Raskauden ja synnytyksen tuomat muutokset kehossa
- Neurologiset vaivat
- Huimaus, näkö-, kuulo- ja muut aistihäiriöt
- Muistiongelmat, oppimishäiriöt ja käyttäytymisen muutokset
- Purentaongelmat, hampaiden vaivat, leukanivelen oireilu
Käsittely on hienovaraista. Terapeutti pyrkii rytmiä seuraamalla parantamaan kehon nestekiertoa, jolloin kehossa käynnistyy ”itseparanemisprosessi”. Kudosjännitteen vapautumisen yleisiä tunnusmerkkejä ovat käsitellyn kudoksen pehmeneminen ja piteneminen, nestekierron lisääntyminen, lämpö, ja hoidettavan huokaisu tai haukottelu.
Kraniosakraaliterapialla hoidetaan ihmisten lisäksi enimmäkseen koiria ja hevosia, mutta menetelmää voi soveltaa myös muihin eläinlajeihin. Hoidon aikana toimitaan eläimen ehdoilla; halutessaan se saa jaloitella hoitotilassa jolloin käsittelyä jatketaan vasta sitten kun eläin on siihen taas valmis.
Useimmiten eläimet kuitenkin rentoutuvat käsittelyssä ja saattavat jopa nukahtaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti